Jadå, allt är så underbart och fint

Te gusta Colombia? Nå, vad tycker du om Colombia? Det finns så många frågor här i livet som kan öppna porten mot nya, fantastiska världar. Faktum är att det finns ännu fler frågor, eftersom det också finns de som egentligen inte alls är frågor utan i stället förtäckta insinuationer eller av sådan art att utgången redan är given på förhand. Alla som någon gång på resande fot har slagit sej i slang med en lokalbo och gett ett ärligt svar på hans undran vad man tycker om landet, vet att det inte är alltid är uppskattat. Frågor är ofta en del av en charad där det gäller att spela med och veta sin roll. Jag har rest en del, men aldrig tror jag att luften har varit lika tät av förväntan och spänningen lika total som när en colombian frågar vad man tycker om hens land. Man riktigt känner hur en osynlig hand trycker ett färdigskrivet manus i ens hand. Först trodde jag att det berodde på att utlänningar var ett sånt sällsynt inslag, men då turismen har ökat exponentiellt  de senaste tio åren och luften fortfarande är lika laddad som förut, så har jag förstått att det handlar om något annat. Kanske finns svaret någon helt annanstans, i de där tjugo extra sekunderna som jag alltid behöver vänta på min man när jag själv har passerat passkontrollen medan hans colombianska pass fortfarande studeras och vrids och vänds på. Colombianer i gemen är plågsamt medvetna om att det första - och kanske enda - omvärlden tänker på när den hör deras land nämnas är knark och gerilla. Därför har de också ett trängande behov av att få det bekräftat som de själva ser och upplever; att visst, människorna är generösa och öppna, naturen smärtsamt vacker och maten... Nja, det låter vi vara osagt. Det är i alla fall därför jag jublar lite extra inte bara över fredsavtalet, utan också över landets fotbollsframgångar på senare år. De innebär inte bara segrar för laget som sådant, utan är också myrsteg på vägen mot en ny bild av landet. 

 

Älghuvuden och skratt

Med nedtryckt gaspedal mot friheten

Med nedtryckt gaspedal mot friheten